Skip to content Skip to footer

AZ ADHD

(attention deficit hyperactivity disorder)

azaz a figyelem hiányos hiperaktivitás zavarról.

Általánosságban

(kivonatok a témát kutató tanulmányokból):

Talán ellentmondónak hangzik, de zene valóban segíthet a figyelemhiányos / hiperaktivitás zavarban (ADHD) szenvedőknek összpontosítani.

A zenehallgatást néha komolytalan időtöltésnek is minősítjük, azonban a tanulmányok azt mutatják, hogy a zenével való foglalkozás valóban elősegítheti az általános jólétet de azon túl számos egyéb pozitív változást eredményezhet. A tevékenység segíthet az érzelmek kezelésében, elősegítheti az önfejlődést, és a problémák könnyebb feldolgozásában segít.

ADHD-s embereknél a zenei intervenciós tanulmányok kimutatták, hogy a zene csökkentheti a figyelmetlenséget, csökkentheti a negatív hangulatot, és elősegítheti az olvasásértést az ADHD-s betegeknél.

Sok ADHD-s ember vonzódik a hangszeres zenéhez, mert annak általában nagyon strukturált ritmusa van, amely segít az embereknek összpontosítani. Az instrumentális zene néha hatékonyabb, mert nincsenek benne olyan szavak, amelyek elvonhatják a figyelmet.

Sok ADHD-s ember jellemzően dopaminhiányban szenved, és dopaminra van szüksége a munkához. A zene biztosíthatja a dopamint, hogy elkezdjék vagy folytatni tudják a már megkezdett folyamatokat.

Az agy azon része, amely jutalmat érez a zenétől – a nucleus accumbens – ugyanaz, amelyen a pszichostimuláns ADHD-gyógyszerek hatnak. A nucleus accumbens az agy irányító központjaként fogható fel a motiváció és a cselekvés között.

A kutatások azt is megállapították, hogy bizonyos ritmusok, zenei ütemek, hangok nyugtató hatása hozzájárul a biztonság és a stabilitás érzéséhez, ami a stresszhormonok szabályozásához vezethet – ez az ADHD-vel küzdő emberek számára igazi jó hír.

A “kiválasztott figyelem terheléselmélete” azt mondja, hogy a figyelem adott körülmények között való fenntartása a késői és a korai stádiumú figyelem egyensúlyától függ.

A korai szelekciós figyelem azt jelenti, hogy valaki tudatosan koncentrál valamire; a késői szelekciós figyelem „akaratlanul” (azaz elterelődik) valamire.

Az a gondolat, hogy a zenét ADHD-s emberek segítésére használjuk, az elnyomja az agy azon képességét, hogy irreleváns ingerekre irányítsa magát. Ez lehetővé teszi, hogy a figyelmet jobban a korai szelekciós ingerekre irányítsuk.

Hogyan befolyásolja a zene a dopaminszintet?

A zene stimulálja az örömközpontokat az agyban, ami végső soron megnöveli a dopamin szintjét – a “hírhedt” neurotranszmitter, – amely összefüggésben áll a boldogsággal és a jutalmakkal. Úgy gondolják, hogy a dopamin szint alacsonyabb az ADHD-vel küzdő emberek agyában, ezért olyan tüneteket tapasztalunk, amelyek az érzelmi szabályozási zavartól a hiperaktivitásig terjedhetnek.

Szerző: Alexandra Smith, MA, LPCC | Éld át az életet 2023. november 3.

Az ADHD és a gyermekek

Ebben a kiemelt leiratban az egyszerű hangokkal és zenével végzett időfeldolgozást tanulmányozták az ADHD-s gyermekeknél azzal a hipotézissel, hogy az ADHD-s gyerekek teljesítménye az időbecslés és a produktivitás terén a normál fejlődésű gyerekekhez képest eltérő.

A fő cél az volt, hogy hangos és zenei feladatokat dolgozzanak ki, hogy értékeljék és korrelálják az ADHD-s gyermekek teljesítményét metilfenidáttal és anélkül, (ez megtalálható több, az ADHD-ra adható, felírható gyógyszerek között is, mint hatóanyag) a tipikus fejlődésű kontrollcsoporthoz képest.

A vizsgálatban 36, 6–14 éves résztvevő vett részt, akiket a NANI-UNIFESP/SP-nél vettek fel, három csoportra osztva, mindegyikben 12 gyermekkel.

Az adatokat egy zenei billentyűzeten keresztül gyűjtötték a Logic Audio Software 9.0 szoftverrel azon a számítógépen, amely rögzítette a résztvevő teljesítményét a feladatokban.

A feladatok szakaszokra oszlottak: spontán időtermelés, időbecslés egyszerű hangokkal és időbecslés zenével.

Eredmények:

  1. Az ADHD csoportok teljesítménye egyszerű hangok időbeli becslésében rövid időintervallumokban (30 ms) statisztikailag alacsonyabb volt, mint a kontrollcsoporté (p < 0,05);
  2. Az azonos időtartamú (7 s) zenei kivonatokat összehasonlító feladatban az ADHD csoportok hosszabbnak tekintették a zeneszámokat, amikor a hangjegyek hosszabbak voltak, míg a kontrollcsoportban az időtartamot a hangjegyek sűrűségéhez kötötték.

A legtöbb feladatban a három csoportban megfigyelt pozitív átlagteljesítmény talán arra utal, hogy a zene valamilyen módon pozitívan modulálhatja az ADHD figyelmetlenség tüneteit.

Forrás: Music and Sound in Time Processing of Children with ADHD
Luiz Rogério Jorgensen Carrer
Author information Article notes Copyright and License information PMC Disclaimer

A zene az orvosság?

Ez bonyolult és összetett párosítás lehet elsőre, de járjunk jobban utána!

Egyre több kutatás utal arra, hogy a zene javíthatja a figyelmet, így különösen hatékony eszköz a figyelemhiányos és hiperaktivitás zavarban (ADHD) szenvedő egyének számára.

Az ADHD egy neurológiai rendellenesség, amelyet a figyelem és a szabályozás hiánya jellemez. Az ADHD-s egyének gyakran úgy érzik, hogy az elméjük – és bizonyos esetekben a testük – nem tud nyugodtan ülni. Hajlamosak a szervezetlenségre, a figyelemelterelésre, és nehézségekbe ütközik a folyamatos odafigyelést igénylő feladatok elvégzésében, mint például az iskolai dolgozatok írása.

Úgy tűnik, hogy a zene különösen hatékony az agy azon részeinek bevonására, amelyek másképpen működnek az ADHD-s betegeknél.

Amikor a mentális stimulációról van szó, az ADHD-agy néha nagyon “furcsán” viselkedik. Ha túl kevés a stimuláció az unalomhoz és nyugtalansághoz vezet (ez az oka annak, hogy az ADHD-s gyerekek nehezen tudnak koncentrálni nyugodt, csendes helyeken).

Az ADHD agya dopamin hiánytól is szenved, ami hozzájárulhat a hangulati instabilitáshoz és az impulzív örömszerzésre való hajlamhoz, amelyek egyike sem segít a koncentrációban. A funkcionális mágneses rezonancia képalkotó vizsgálatok azt mutatják, hogy a zene beindítja az agy dopamin-jutalomválaszát, ami segíthet feljavítani és stabilizálni a hallgató hangulatát.

Bizonyos típusú dallamok különösen alkalmasnak tűnnek a figyelem erősítésére. A tanulmányok azt sugallják, hogy a klasszikus zene egyszerre javítja a hangulatot, és megfelelő mennyiségű izgalmat kínál az ADHD-s agynak.

Egy konkrét tanulmány részlet:

Célkitűzés:
A tanulmány célja az volt, hogy meghatározza a zeneterápia, mint alternatív kezelési mód hatását a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarban (ADHD) szenvedő gyermekek és serdülők depressziójára a szerotonin (5-HT) aktiválásával és a stresszelküzdési képesség javításával.

Módszer:
Ez a tanulmány randomizációs módszer alapján készült. Összesen 36 alany vett részt a kísérletben, egy ADHD kontrollcsoportból (n = 18) és ADHD zeneterápiás csoportból (n = 18). Az ADHD kontrollcsoport standard ellátásban, míg az ADHD zeneterápiás csoport zeneterápiában és standard ellátásban részesült. Az ADHD zeneterápiás csoport aktív zeneterápiát (improvizáció) és receptív zeneterápiát (zenehallgatás) is kapott 50 percen keresztül, hetente kétszer, 3 hónapon keresztül: összesen 24 alkalommal. Neurofiziológiai szempontból a depresszió és a stressz változásait az 5-HT szekréció, a kortizol expresszió, a vérnyomás (BP), a pulzusszám (HR), valamint a CDI és DHQ pszichológiai skálák mérésével követték nyomon.

Eredmények:
Az ADHD zeneterápiás csoportban az 5-HT szekréció nőtt (p < 0,001), míg a kortizol expressziója (p < 0,001), a vérnyomás (p < 0,001) és a HR (p < 0,001) csökkent. A CDI és a DHQ pszichológiai skálák is pozitív változásokat mutattak (p < 0,01, illetve p < 0,001). Azonban az ADHD Con G (akik nem részesültek zeneterápiában) 5-HT szekréciója nem nőtt, míg a kortizol expresszió, a vérnyomás és a HR nem csökkent. Ráadásul a CDI és a DHQ pszichológiai skálák nem mutattak pozitív változásokat.

Következtetések:
Összefoglalva, a zeneterápia alternatív kezelésként történő alkalmazása ADHD-s gyermekek és serdülők számára pozitív neurofiziológiai és pszichológiai hatásokat mutatott. Ezért ez a tanulmány egy új alternatívát szeretne javasolni az orvostudománynak a depresszió megelőzésére és kezelésére a zeneterápia különféle felhasználási módjai révén.

Forrás: Effects of music therapy as an alternative treatment on depression in children and adolescents with ADHD by activating serotonin and improving stress coping ability

Jong-In Park  1   2 , In-Ho Lee  3 , Seung-Jea Lee  2 , Ryeo-Won Kwon  1 , Eon-Ah Choo  1 , Hyun-Woo Nam  2 , Jeong-Beom Lee  4

PMID: 36879223 PMCID: PMC9987133 DOI: 10.1186/s12906-022-03832-6

Free PMC article

Melyek tehát a hangterápia előnyei az ADHD-vel élők számára?

Nos, számos előnyt várhat egy ilyen terápiától. Néhány a teljesség igénye nélkül:

  1. Fokozott koncentráció: Az ADHD megnehezítheti a fókuszálást és a figyelemfelkeltést, különösen kihívást jelentő helyzetekben. A hangterápia hatékonynak bizonyult abban, hogy javítsa az egyén összpontosító képességét és hosszabb ideig maradjon figyelmes.

  2. A stressz szintjének csökkentése: A hangterápia köztudottan csökkenti a szorongást, a depressziót és a stressz egyéb formáit. Ez különösen hasznos lehet az ADHD-vel küzdők számára. A megnövekedett stressz ronthatja a tüneteket, és megnehezítheti az irányítást.

  3. Javult az alvás: Sok ADHD-s embernek nehézségei vannak az alvással a száguldó gondolataik vagy a hiperaktivitásuk miatt. Úgy találták, hogy a hangterápia segít csökkenteni ezeket a problémákat és javítja az alvás általános minőségét.

  4. Javított relaxáció: A hangterápia segíthet csökkenteni az egyén általános stresszszintjét és feszültségét, ami ellazultabb lelkiállapotokhoz vezethet. Ez előnyös az ADHD-s betegek számára, akik túlzott aggodalommal vagy negatív gondolkodással küszködhetnek.

Összességében a hangterápia biztonságos és hatékony kezelési módnak bizonyult az ADHD tüneteire. Javíthatja az általános koncentrációt, csökkentheti a stresszszintet, javíthatja az alvás minőségét és a relaxációt. Ha olyan alternatív kezelési lehetőséget keres ADHD-ja számára, amely nem foglal magában gyógyszeres kezelést, akkor minden bizonnyal érdemes megfontolni a hangterápiát.

SOUND GARDEN © 2024. All Rights Reserved.