Skip to content Skip to footer

Minden rezgés és hullám. Még az agyunk is csak frekvenciákkal, hullámokkal képes működni és kommunikálni a testtel a kémiai jelzéseken kívül – bár azok egy része is az agyhullámaink miatt aktivizálódik. Az agyhullámok az agy elektromos aktivitását mutatják. A hullámok mintázata különböző tudatállapotoknál más és más. Frekvenciák szerint különböztetjük meg az agyhullámokat.

Delta-hullám

1–3 Hz-es frekvenciájú hullám. Gyerekek esetében 10 éves korig éber állapotban a delta hullámok kevesebb, mint 10%-át teszik ki az agy elektromos aktivitásának, ami normálisnak számít. Felnőtteknél a túlzott mértékű delta-aktivitás abnormálisnak számít.

Theta-hullám

4–7 Hz-es frekvenciájú hullám. Csecsemő-és kisgyermekkorban alvás előtt és alatt jelentkezik. Felnőtteknél éber állapotban időszakosan, rendszertelenül fordulhat elő és túlzott aktivitása abnormálisnak tekinthető. A Theta állapot számos más érdekességgel is rendelkezik.

Alfa-hullám

8-12 Hz-es frekvenciájú hullám. Relaxált, nyugodt állapotban domináns. Becsukott szem mellett automatikusan megnő. Amennyiben valaki nem képes lazítani, alfa aktivitása is csökkenhet. Az alfákon belül két csoportot különböztethetünk meg:

LowAlfa-hullám

7-9 Hz frekvenciájú hullám. Amikor ez a hullám aktív, az agy vérellátása csökken. Mély meditációkor jellemző frekvencia.

HighAlfa-hullám

11-12 Hz frekvenciájú hullám. Ébren figyelő állapotunkban aktív, ilyenkor az agy vérellátása megfelelő. Kiváló frekvencia tanulásnál. Az agykontrollban is erre a hullámhosszra törekszenek.

Béta-hullám

15-40 Hz-es frekvenciájú hullám. Az aktív és éber állapotok során domináns, azaz különböző cselekvések és feladatok végrehajtásakor, valamint öt érzékszervünk által befogadott információk, a látvány, a hang, a szag, az ízlés tapintás feldolgozásakor.

Három fajta Béta hullámot különböztetünk meg

SMR- hullám
13-15 Hz-es frekvenciájú hullám. Kapcsolódik a nyugodt, fókuszált állapotához, amikor a lehető legkisebb energiabefektetéssel a legnagyobb koncentrációt tudjuk elérni. Az SMR hullám növelése szinte minden tréningben előfordul.

LowBéta- hullám
15-18 Hz-es frekvenciájú hullám. Éber fókusz állapotban aktív.

HighBéta- hullám
18-40 Hz-es frekvenciájú hullám. A túlzott HighBéta aktivitás erőteljes stressz jelenlétére utalhat, továbbá túlpörgést, szorongást jelezhet. Minden esetben csökkentjük a magas HighBéta hullámokat.

A felsorolt hullámok egy bonyolult rendszer alapjait képezik, de ezeken kívül még sokkal több hullámot különböztet meg a gyógyítással kapcsolatban a tudomány és az orvostudomány.

Érdemes beszélni néhány egyéb, ebben a témában megjelenő fontos tartományról.

Ilyen például a 7,83 Hz – Shumman rezonancia. Ez a mágneses tér hangolja össze szervezetünk egész kémiai folyamatát, amely mező gondoskodik az emberi szervezet egészségének, harmóniájának fenntartásáról is.

A Gamma hullámok – 40 Hz+ megérzés, magas szintű tanulás, tiszta felfogóképesség.

A Gamma 40 Hz+ – a megérzés, magas szintű tanulás, tiszta felfogóképesség hulláma. A gamma agyhullám a legmagasabb frekvenciájú, a tiszta felfogóképességhez és az öntudat állapotához kapcsolódik. Mostanában került a kutatók figyelmének középpontjába. Régebben nem is volt külön kategória rá, hanem a béta agyhullámokhoz sorolták. Miért olyan különleges? A gamma hullámok felébredéskor és alvás közben a REM (gyors szemmozgás – rapid eye movement) állapotában vannak jelen. Ilyenkor magas szintű észlelés és információfeldolgozás történik, ezért a Gamma hullámokat tartalmazó hanganyagok kiválóan használhatók az agyteljesítményünk, valamint fizikai erőnlétünk fokozására. Ez a frekvenciatartomány mára számtalan orvosi kezelés meghatározó eleme is.

Néhány további gondolat a fentiekben leírt agyhullámokról

Béta 12-40 Hz
Éberség, figyelem, koncentráció. Éber vagy és élénk. Az agyad éles és fókuszált. Könnyedén, gyorsan reagálsz és teljes figyelemmel tudsz dolgozni.

Alfa 6-12 Hz
Relaxáció, ébrenléti ellazultság. Ellazult vagy, lelassul az agytevékenység. A tudatod kitágul. Friss, kreatív energia kezd el áramolni. Eltűnik a félelem. Felszabadító békét és jólétet érzel. Stressz kezelésére kiváló. Az alfa hullámot használó programok javítják a problémamegoldó képességed, új ötletekhez juttatnak.

Théta 4-7 Hz
Meditáció, intuíció, memória, kreativitás, vizualizáció. Ahogy mélyebbre jutunk a relaxációban, elérjük a megfoghatatlan és misztikus Théta állapotot, ahol az agytevékenység lelassul és már majdnem az alvás szintjére érünk, de még nem alszunk. A théta állapotban csodálatos dolgok történnek. A Théta állapot gazdag képeket, inspirációt, és rég elfelejtett emlékeket hoz elő és megnöveli a fogékonyságot. Ez már a mély meditáció állapota. Az „áramlás” érzése, amikor az az érzésed támad, hogy a tested kiterjed a bőrödön kívülre. A Théta a tudatalatti küszöbe. Fontos része a viselkedést megváltoztató programoknak. Használják drog és alkoholszenvedély kezelésére is. Ideális szuper-tanuláshoz, az elme átprogramozásához, álomra való emlékezésre és önhipnózisra.

Delta 1-4 Hz
Alvás, gyógyulás, passzív jelenlét. Mély, lassú, hullámzó. Ez a leglassúbb agyhullám. A mély alváshoz társítható. A Delta hullámok bizonyos frekvenciái elősegítik a növekedési hormon előállítását, amely hormon felelős a gyógyulásért és regenerációért. Ezért van az, hogy az alvás, különösen a mély alvás, elősegíti a gyógyulási folyamatokat. A delta agyhullám a tudatalatti jele, a hely, ahonnan a megérzés érkezik. Ez azt jelenti, hogy nemcsak alváshoz és regenerációhoz ideális, hanem a tudatalatti eléréséhez is, amely segít információkhoz jutni és feltölteni az agyat.

A Theta hullámokról bővebben:
Ezek az agyhullámok összekapcsolhatók a kreativitással, az inspirációval, az álmokkal és a „vizuális gondolkodással”. Nicola Tesla 1900 körül fedezte fel, hogy a Föld rezgése, illetve frekvenciája (szívverése) 6 és 8 Hz között mozog. Ezért tudunk gyorsan kapcsolódni Theta-meditációnkban a Föld energiájához és egyesek szerint az összes információ forrásához, a Mindenség Teremtőjéhez. Úgy is ismert, mint a Fény és Szeretet Forrása, vagy a feltétel nélküli szeretet energiája.

A legfrissebb tudományos kutatások azt mutatják, hogy a Theta hullámok kapcsolódnak a hosszú távú memóriához is.

Az alváson kívül a Theta hullámok erősebben jelen vannak, főként, ha a kreativitásunk élénk. Minél nyugodtabbak vagyunk, annál nagyobb az esélye az erős Theta hullámoknak. A Theta hullámok az intuícióval és a spirituális észleléssel is összefügg.

Már több ezer évvel ezelőtt is a sámánok a zene erejét használták fel olyan tudatállapotok eléréséhez, amelyek transz nélkül nem voltak lehetségesek. Ez a gyógyító transzállapot szintén a Theta agyhullámot aktiválja, használja.

Ma már tudatosan a Mély Meditációs Állapot elérése egyáltalán nem nehéz. Ez megkönnyíti az emberek számára a mélyebb tudatosság elérését, és egyben lehetővé teszi, hogy minél több ember tapasztalhassa meg a meditációk általi pozitív változásokat, hatásokat.

A teljesség igénye nélkül pár példa azon pozitív változásokra, amelyeket évek óta tudományosan bizonyítottak:

  • Alvási problémák csökkenése, megszűnése
  • Stressz-érzékenység csökkenése, megszűnése
  • Javuló, intenzívebb intuíciós érzetek
  • Mélyebb álmok
  • Könnyű hozzáférés a spirituális észleléshez
  • Mélyebb meditációk
  • Feljavult immunrendszer

Az USA-ban végzett kutatások azt mutatják, hogy ez az új módszer (meditációs zene izokron hangokkal) sokkal gyorsabban változtatja meg az agyhullámokat, mint a korábbi, amely hallgatásánál a fejhallgató mindenképp szükséges volt.

A jelenlegi modern kutatások azt bizonyítják tehát, hogy a hangok, frekvenciák, hullámok különösen nagy hatással vannak az életünkre, az egészségünkre és a tudatos jelenlétünkre is. Ez mindig is így volt ugyan, de ma már képesek vagyunk tudományos tényként is elfogadni ezeket az állításokat. A frekvenciák nemcsak általánosan képesek gyógyítani, hanem bizonyos kutatások és Study-k azt állítják és bizonyítják, hogy speciális betegségekre, problémákra, sőt betegségek megelőzésére is hatásosan alkalmazható.

A teljesség igénye nélkül:

  • Fibromyalgia
  • Alzheimer kór
  • Parkinson kór
  • Insomnia
  • Szorongás
  • Koncentrációs zavar
  • Immunzavarok
  • Depresszió
  • Általános egészségi állapot
  • de mindezek mellett további speciális területekre is alkalmazható, mint például Ízületi fájdalmak, bélgyulladás

Forrás: http://www.s-barackmag.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=24&Itemid=72

SOUND GARDEN © 2024. All Rights Reserved.